dissabte, 10 de desembre del 2016

UNA MICA DE MÀGIA A L'AULA


  En aquesta entrada parlaré  de la importància de crear un bon ambient de treball a l’aula.
És important que regne un ambient de respecte i benestar. Es pot posar música a l’hora de fer treball individual.
No hem de donar per fet que la seua obligació és estar a l’esola per aprendre,hem de valorar elseu esforç i la seua implicació en el procés d’aprenentatge.
En educación Infantil és necessari posar una mica de màgia a l’aula amb personatges fantàstics que visquen a la clase ies permeten trebajar un centre d’interés:fent-nos proves,encomanant-nos feines…
Per terminar és necessari un toc d’humor.    





dimarts, 6 de desembre del 2016

L'ART:FOMENTAR LA CREATIVITAT


  En aquesta entrada parlaré de l’art en Infantil, relacionat amb el cos.
És molt important deixar als xiquet fer dibuixos lliures,però també  fer dibuixos dirigits.
Els mestres hem de tindre a la clase tots tipus de materials per fer manualitats.
Si deixem als xiquets experimentar amb diversos materials serà positiu per  al desenvolupament del dibuix.
Dibuixos lliures:







Dibuixos dirigits:






dissabte, 3 de desembre del 2016

ELS 5 SENTITS




  Els éssers humans tenim cinc sentits que ens serveixen i ajuden a conèixer, interpretar, entendre i relacionar-nos amb el nostre entorn i la realitat que ens envolta. 

 En aquesta entrada parlaré de la importància que ELS XIQUETS D’INFANTIL conegan els sentits del seu cos, adaptat a la seua edat. Ampliaran el seu coneixement en ètapes posteriores.
Els 5 sentits són:
-El gust.Els éssers humans som capaços de detectar quatre gustos:dolç,salat,àcid,amarg.
-La vista.Les principales característiques visuals que es capten a través d’ull són:el color,la forma,la grandària,la distancia,la posición,el moviment i la resta de qualitats dels objectes;amb la vista notem el que passa al nostre voltant.
-L’olfacte.És elsentit amb el qual es perceben aromes i substàncies disperses
-L’oïda.Amb l’oïda sentim tots els sons.
-El tacte.Este sentit es localitza en la pell i percibe característiques dels objectes:suau,dur,fred,calent….

En resum:






LES MATEMÀTIQUES EN INFANTIL


  La finalitat principal de la  meua unitat és conéixer i treballar les matemàtiques amb els xiquets de 4-5 anys relacionant amb el seu cos, però també la de continuar aprenent més sobre el mateix.

Aquest és un espai obert al intercanvi d' opinions, propostes i experiències que ens permetan adquirir nous pensaments i coneixements. En definitiva, un lloc per a construir aprenentatge conjuntament.

Les matemàtiques formen part de la nostra quotidianitat i estan en tot arreu.

Treballarem el mètode ABN per a iniciar el càlcul i descomposició de un número jugant amb els xiquets.

A continuación us mostre un enllaç,on explica aquest mètode:


Farem:


LA IMPORTÀNCIA DE CONTAR CONTES A L'ESCOLA


   Encara que les TIC, són molt atractives per als xiquets, no hem de perdre la il·lusió pels contes, els xiquets encara que formen part d'un altra època que avança ràpidament han de mantindre l´intriga per la lectura, pel què passarà demà al conte que la senyo ens està contant aquesta setmana...
És molt important que els mestres a banda d´emprar materials innovadors, empren materials tradicionals com són els contes, materials amb els que tots hem aprés tan normes, com valors, com continguts educatius de les matèries, com a llegir i a escriure, per això, els mestre a banda d´introduir les noves tecnologies a les classes han de seguir emprant materials tradicionals que han funcionat tota la vida, i això és una realitat, per la qual cosa, han d´esforçar-se en fer arribar als xiquets la importància dels contes, de que ens agrade que ens els conten, o contar-los nosaltres, com tot, ara amb les Tic pereix que tot és més fàcil, doncs només has de tindre una pissarra digital, un bon ordinador que no tinga virus i no es pete cada dos per tres i una bona connexió a internet, però allò que pareix tan fàcil no ho és, no a tots els xiquets els quirda l´atenció les pantalles, encara que a la majoria sí, també segueixen existint xiquets que els agrada l´énfassi que posa el mestre per exemple quan llig un conte, i si ho fa amb titelles, ja no us dic res... per això, al mateix temps que hem d´esforçar-nos per introduir les TIC, hem de fer-ho transmitint el plaer per la lectura. Per això en aquesta ocasió us presente un conte que està narrat a youtube, us presente aquest conte perquè la narradora fa bastant énfassi en la pronunciació i l´entonació, per tant el podeu prendre com a exemple per a contar-lo vosaltres a les aules, però també podeu posarse´l als alumnes en la pissarra, i desprès contar-lo vosaltres, els alumnes agrairàn que ho feu vosaltres!

El conte es titula:
 El xiquet vol saber, és un conte que ens narra com un bebé es desenrotlla al ventre de la mare, mentres que tots l´esperen de forma impacient. Un conte narrat com si fòra una pel·lícula, pot ser un recurs molt bó per a retransmetre als xiquets el plaer pels contes, però mai oblideu que la gràcia del mestre al contar el conte als seus alumnes, els xiquets mai l´obliden. 

 https://t.co/hrWge3izpE

LES CANÇONS


  En altra entrada,  he parlat de la importància de contar contes a l'escola,  Bé, si ens parem a pensar una miqueta el més important no són les ferramentes, el més important és poder arribar als nostres alumnes, que agafen el gust per aprendre, siga amb la ferramenta que siga, les ferramentes només són ferramentes, que pasaran o no de moda, i probablement sí, perquè avança tot, les tecnologies, els aparells digitals, els ordinadors, les tablets, etc. Tot això ja ho sabem, però a on vaig arribar? Doncs a que el que és important no són les ferramentes, sinó saber emprar-les de forma que enganxen els nostres alumnes, que estiguen bojos per anar a l´escola a aprendre, perquè siga quina siga l´activitat els motive, i a la fi aprenguen el que estem treballant.

Una vegada feta aquesta petita reflexió després de tantes entrades.Éfonamental que com a mestres d'educació infantil emprem la cançó com a recurs fonamental a l'escola, dons la cançó ajuda a que els xiquets aprenguen el vocabulari d'una forma divertida i significativa, integrant-lo en el seu  coneiximent.
Treballarem la canço de Joan petit



També treballaré en la meua unitat altres cançons:










LA INTEGRACIÓ DE LA FAMILIA


  En aquesta entrada parlaré de la importancia de la integració de la familia en la escola Infantil.
A més de les activitats realitzades en el centre caldria tindre en compte una sèrie d'aspectes relacionats amb les famílies. Aleshores, en horari extraescolar, es poden organitzar tallers de lectura, música, teatro... perquè els pares de l'alumne immigrant es relacionen amb els altres pares dels alumnes i es vagen integrant en la comunitat, perquè siga més fàcil la convivència i respecte entre tots. A més, és necessari que tant els xiquets com els pares, adquirisquen un vocabulari bàsic per a poder desembolicar-se i comunicar-se amb la suficient fluideza, i així poder defendre's en el dia a dia i afavorir una ràpida integració en la societat. És per això que els tallers també seran d'atenció lingüística per a alumando i famílies amb suport en tot moment en què se'ls anirà avaluant sobre l'aprenentatge que van adquirint.
Un joc molt interessant per a fer amb les famílies en aquestes activitats que realitzarem en horari extraescolar és:

         -   Històries de famílies: se'ls demanarà als alumnes que facen entrevistes als seus iaios, pares, tios... en les que els pregunten si sempre han romàs en el mateix lloc o si, en canvi, s'han hagut de traslladar a altres països per qüestions de treball o d'altres característiques...Un vegada realitzades les entrevistes els alumnes comentaren en classe els resultats de les mateixes i analitzaren les històries. A més es poden invitar un familiar perquè ens compte la seua experiència.






L'EXPRESSIÓ CORPORAL


   Us vaig a mostrar en aquesta entrada un nou material, o una nova ferramenta per a treballar amb els xiquets, es tracta d´una proposta didàctica de Mati Calvo i Mario Viché que s´anomena En Joan Petit balla, us sonarà veritat? Doncs és una cançó típica de tota la vida... I  per a què serveix aquesta proposta? Bé de seguida t´ho explicaré, es tracta d´una proposta per a treballar sobre un llibre anomenat En Joan Petit balla, llibre que a partir d´una dansa treballa diferents parts de l´esquema corporal, i a més treballa altres continguts, relacionats amb el vocabulari, l´expressió o el raonament lògic. A la proposta que us adjuntaré amb un enllaç més avall, podràs trobar una sèrie 
d´activitats relacionades amb la unitat didàctica, estàn molt bé perquè no són només de colorejar, amb aquestes es pot treballar l´orientació, el vocabulari, els números, 
l'expressió corporal i altres coses, que podreu descobrir. Encara que la proposta està treta del llibre de l´editorial bullent, es pot treballar sense la necessitat de comprar el llibre, però supose que al llibre hi haurà moltes més activitats. Jo personalment no tinc el llibre doncs l´he descobert per internet, però pot ser que adquirisca una copia, perquè m´ha parescut interessant i és econòmic.

A continuació us adjunte l'enllaç del llibre per si voleu comprar-lo i l'enllaç de la proposta didàctica que és gratuita i pots treballar amb ella amb els teus alumnes, doncs pots fotocopiarla, i descarregar la cançó de En Joan petit balla de youtube si no la tens.






Altra canço per treballar l'expressió corporal





divendres, 2 de desembre del 2016

LA IMPORTÀNCIA DE LES TIC EN L'ÀMBIT ESCOLAR



  Les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC : per a noves tecnologies de la informació i de la comunicació) agrupen els elements i les tècniques utilitzades en el tractament i la transmissió de les informacions, principalment d'informàtica, internet i telecomunicacions. Per extensió, designen el sector d'activitat econòmica

"Les tecnologies de la informació i la comunicació poden millorar la vida de tots els habitants del planeta. Disposem d'eines per a arribar als Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, d'instruments que faran avançar la causa de la llibertat i la democràcia, i dels mitjans necessaris per a propagar els coneixements i facilitar la comprensió mútua"

Per què les Tics en educació?

Entre els beneficis més clars que els mitjans de comunicació aporten a la societat es troben l'accés a la cultura i a l'educació, on els avanços tecnològics i els beneficis que comporta l'era de la comunicació en què vivim llancen un balanç i unes previsions extraordinàriament positives. 
Actualment vivim a l´era de la infomació i els mitjans de comuncació, per això cal fer referècia a l ús de les TICs a les aules quan parlem d´educació.

De primera banda, les TICs ens ofereixen una diversitat de recursos que fomenten el desenvolupament de la creativitat, la innovació, el treball col·laboratiu i l´aprenentatge significatiu i actiu del alumnat i dels professors.
A més, són ferramentes i fonts d´informació que formen part de la cultural actual, d´una educación que té com a plataforma la ciència i la tecnología, així com una mitjà més de comunicación i adquisició de coneixements desenvolupant habilitats tant en estudiants com docents.

D´altra banda, alguns experts han incidit en què deu existir una relació entre la informació que se subministra i la capacitat d'assimilació de la mateixa per part de les persones. Per això, és convenient una adequada educació en l'ús d'aquests poderosos mitjans.

Tornant a l'educació, aquesta ha de replantejar els seus objectius, metes, pedagogies i didàctiques. Les mateixes forces tecnològiques que faran tan necessari l'aprenentatge, el faran agradable i pràctic. Actualment les escoles, com altres institucions, estan reinventant-se al voltant de les oportunitats obertes per la tecnologia de la informació.

En resum, l´us de les TICs en educació és necessari per aconseguir una educació globalitzada i integral dels estudiants.

Què significa ser docent en el segle XXI?

El paper docent en l´actualitat ha d´afrontar els reptes que la societat del coneixement li ha heretat. En altres paraules, renovar-se i adaptar-se a noves tènciques que donen respostes a les necessitats educatives d´avui en dia. A més, és importantísim destacar el principi actiu de la capacitat d´aprendre a aprendre, reciclant-se i adquirint noves competències multimèdia que ja són part del sistema educatiu.


Qué capacitacions i habilitats s´esperen d´un docent del segle XXI?

Com he dit , la capacitat d´aprendre contínuament, tant tècniques tecnològiques com de motivació i educació emocional que connecten amb les necessitats dels alumnes, a més de fer-ho de manera significativa donant ajuda quan calga de manera individualitzada.

Avantatges de les xarxes socials

Les xarxes socials ens permeten la interacció dinàmica de coneixements així com la creació de vincles educatius com una ferramenta cada vegada més utilitzada en   l´actualitat. A través d´elles, es pretén una col·laboració activa entre els alumnes i professors; donant resposta a una millora educativa, com per exemple:  incetivant la sociabilització, romandre´ns connectats, promovent una participación personal i individual en diferentes grups socials amb diferents temàtiques educatives, compartint informacions des d´un punt de vista individual i cercar informacions enriquidores…, entre altres. 

Per això, són un gran encert en el sistema educatiu, ja que vivim en l´era on els coneixements sobre informática són necessaris per a la base dels alumnes i també pels docents perquè poden renovar les seues capacitats i crear punts de trobada de les seues asignatures amb l´ajuda de les xarxes socials.  Encara que també m´agradaria parlar de la responsabilitat d´adaptar la metodologia i concienciar-nos sobre la importància de ensenyar a usar-les de manera responsable. 

En resum, les xarxes socials possibiliten el treball en grup, la capacitat d´aprendre a aprendre i  l´actitud activa en el procés ensenyança-aprenentatge, així com la creació models d´aprenentatges significatius que després utilitzaran en la seua vida quotidiana i en el futur escolar. 
Per concloure, estic segura que l´ús de les TICs i xarxes socials són una inversió guanyadora en el nostre futur sistema escolar.  


 Propostes d´ús de xarxes socials per a a connectar i compatir aprenentatges. 

 Les xarxes educatives virtuals s'estan transformant en les noves unitats bàsiques del sistema educatiu, que inclouen el disseny i la construcció de nous escenaris educatius, l'elaboració d'instruments educatius electrònics i la formació d'educadors especialitzats en l'ensenyança en un nou espai social.





L'ESCRIPTURA EN INFANTIL


Alguns xiquets presenten problemes en l'escriptura causad per:
-     Dificultats en la motricitat fina.
-     Una mala coordinació *óculo manual.
-     Una forma estranya d'agafar el llapis, que dificulta el procés d'escriptura, tiba els músculs de la mà i cansa els dits. 
-    Trastorns en la pressió se solen produir com a conseqüència d'una tensió excessiva en la subjecció de l'útil d'escriptura. La tensió pot originar-se en el muscle, a causa d'una postura inadequada i baixar pel braç fins a la mà que escriu. En realitzar massa pressió l'escriptura sol ser fosca, arribant fins i tot a fer forats en el paper. També la pressió insuficient per falta de força en les mans, pot motivar que el llapis es moga donant lloc a una escriptura “fluixa” i insegura. En ocasions, una pressió excessiva pot estar encobrint una falta de força en les mans, que es manifesta en una pressió excessiva però inadequada per falta de control.
-   Per a acolorir i escriure bé necessitem tenir força muscular en les mans, bona motricitat fina, adequada percepció visual, un adequat desenvolupament de la coordinació *óculo manual, una correcta posició corporal i agafar bé el llapis.-
-      Alguns xiquets tenen una forma estranya d'agafar el llapis, que dificulta el procés d'escriptura, tiba els músculs de la mà i cansa els dits.
-      Per a facilitar agafar bé el llapis podem utilitzar llapis i pintures triangulars. En cas necessari es pot utilitzar un adaptador especial de plàstic pot ajudar a reduir la tensió.
Què podem fer:
  1.   Practicar dibuixant cercles línies rectes, horitzontals, verticals i obliqües sobre paper o en una pissarra. Per a començar, utilitze fulles grans sense línies i demane-li que escriga d'esquerra a dreta. Quan ja domine el traç repetisca el mateix exercici utilitzant un paper amb línies molt espaiades entre si posteriorment pot utilitzar quadrícula gran.
  2.  Jugar amb plastilina, modelar boles de plastilina amb els dits índex i polze.
  3.   Esquinçar papers, retallar trossos de paper amb les mans, lliurement (paper de seda, revistes i periòdics)
  4.    Fer boles grans i xicotetes de paper. Esmicolar: paper de seda, molla de pa.
  5.   Amb el punxó, picat lliure sense contorns ni limites.
  6.   Enfilar en cordill collarets, boletes de plàstic o macarrons.
  7.   Agafar amb els dos dits d'un en un llenties o cigrons i ficar-los dins d'una bot
  8.    Cordar i descordes botons.
  9.   Menjar solos manejant cullera i forqueta.
  10.  Jugar amb construccions.
  11.   Alineant fitxes de dòmino.
  12.   Jocs manuals que requereixen construccions d'equilibri amb escuradents.
  13.   Seguir camins improvisats amb el dit en el sòl, paper, la pissarra o una taula.
  14.    Retorçar una corda lligada per l'altre extrem.
  15.   Caragolar i descaragolar caragols gruixuts.
  16.   Obrir i tancar taps botelles, flascons amb tap de rosca… diferents grandàries.
  17.    Fer mímica amb les mans acompanyant canço         
  18.   Estrènyer amb la mà una xicoteta pilota..
I si vols enfortir més els músculs que utilitzes per a escriure...
El primer que es necessita és que enfortisca els seus *deditos, hi ha molts exercicis per a aconseguir-ho:
Obrir i tancar pinces per a la roba, pots organitzar un joc amb ell a veure quantes pinces aconsegueix prendre's en la seua roba en determinat temps açò ho divertirà i ajudarà al mateix temps.
Ho pots fer practicant jocs de taula amb una dificultat afegida. Com? Utilitza unes pinces (de la roba) en comptes de directament els dits per a agafar la teua peça i moure-la sobre la taula o el tauler.